Consells útils

La síndrome LTP


¿Què són les LTP?


Les Proteïnes Transportadores de Lípids (LTP per les seves sigles en anglès) són proteïnes de defensa àmpliament esteses en el regne vegetal dels països mediterranis. La funció d'aquestes proteïnes és ajudar els vegetals a adaptar-se en situacions d'estrès com el fred i la salinitat i, per aquest motiu, es troben principalment a les capes més externes dels vegetals com la pell i la pela. Tenen una gran estabilitat tèrmica (pràcticament no es modifiquen amb la cocció) i són resistents als enzims proteolítics (a la digestió).


On hi ha presència de LTP?


Es troba àmpliament distribuïda en diferents aliments vegetals. Alguns d'aquests aliments són la fruita, la verdura, la fruita seca, els llegums, els cereals o les llavors. Grups alimentaris amb més presència de LTP:


·Fruites rosàcies: Préssec, albercoc, nespra, nectarina, paraguaià, pruna, poma, codony, maduixa, cirera, mora, esbarzer. Principalment si s'ingereixen amb pell. Inclosos els sucs.


·Fruits secs: Avellana, ametlla, cacauet, pipes de gira-sol, nou.


També presents en múltiples pòl·lens:


·Parietària, olivera, artemísia i plataner.


Reaccions al·lèrgiques.


Segons les dades de l'estudi epidemiològic Alergológica 2005, a Espanya les fruites rosàcies indueixen el 70% de les reaccions al·lèrgiques a fruites. L'al·lèrgia a la fruita és més freqüent a partir de l'adolescència –igual que en els fruits secs– i són els aliments que produeixen més reaccions al·lèrgiques a la població adulta. El préssec (fruita representant del grup de rosàcies) és la fruita que amb més freqüència causa al·lèrgia i en la majoria dels pacients és la primera rosàcia que indueix una reacció.


Manifestacions clíniques.


Les manifestacions clíniques poden ser:


·Locals: Síndrome d'al·lèrgia oral com picor o enrogiment perioral.


·Cutànies: Urticària o angioedema.


·Gastrointestinals: Diarrea, vòmits, dolor abdominal.


·Respiratòries: Rinoconjuntivitis, asma.


·Generalitzades: Anafilaxi.


Cofactors.


Els cofactors són situacions que incrementen la probabilitat de patir una reacció associada a la ingesta dels aliments amb LTP. Aquests cofactors són:


·Exercici


·Alcohol


·Antiinflamatoris no esteroides o AINES: Ibuprofè, aspirina, naproxèn, dexketoprofèn, metamizol, diclofenac


Tractament.


·Dieta d'evitació: El principal tractament és la dieta d'evitació que s'ajustarà a cada subjecte de forma personalitzada.


·Kit d'emergència: També es pot pautar un kit d'emergència per si es produís una reacció. Pot estar format per antihistamínics, corticoides orals i adrenalina en un dispositiu autoinjectable.


·Immunoteràpia: L’al·lergòleg pot indicar una immunoteràpia al préssec, si el pacient ho necessita.