Consells útils

Recomanacions per als pacients al·lèrgics als àcars de la pols domèstica


Què és l'al·lèrgia als àcars domèstics?


L'al·lèrgia a la pols domèstica correspon a una hipersensibilitat a les restes d'àcars de la pols domèstica, artròpodes microscòpics, que tenen el seu ecosistema en la pols de la llar.


Quan hi ha major concentració d'àcars?


·Humitat i calor: Davant de bones condicions d'humitat (55-85%) i de calor, les quals es donen a la primavera, a la tardor i a l'hivern en habitatges tancats, la seva reproducció és òptima.


·Llocs amb major presència: Els llocs de localització preferent són aquells on les persones passen més temps i els àcars s'alimenten de les escates de la pell.


Consells útils a la llar


·Ventilació i temperatura: Ventilar bé la casa i mantenir-la a una temperatura una mica baixa i seca, evitant els ambients carregats de fum de tabac, ambientador i insecticida.


·Tèxtils: Evitar moquetes, catifes, tapissos, cortines, mantes de llana, edredons de plomes, llibres, ninots de peluix, etc.


·Neteja: Netejar diàriament amb draps humits o amb baietes de microfibres sintètiques amb poder electrostàtic (drogueries) i amb un aspirador que no generi turbulències i porti filtre HEPA. Realitzar la neteja de l'habitatge en absència del pacient, que haurà d'evitar l'entrada del mateix fins a 20 minuts després.


·Animals domèstics: Evitar animals amb pèl o plomes al domicili.


·Roba de llit: Rentar amb freqüència la roba del llit (almenys 2 vegades per setmana) i les cortines (1 cop al mes) a altes temperatures (60º).


·Protectors de llit: Es recomana cobrir els matalassos i els coixins amb fundes anti àcars especials hermètiques (Flomy cover®, Outmite®).


·Aliments: Evitar l'exposició a magatzems de gra, farina i menjar d'animal.


·Segona residència: A més de l'anterior, fer els llits el dia de l'arribada, no vestir roba que hagi estat guardada molt de temps, ventilar bé les habitacions, aspirar les mantes abans d'utilitzar-les i considerar la possibilitat d’utilitzar purificadors amb filtres especials.


Fundes anti àcars (covers):


Flomy cover®GBF LETI S.A.
Gran Via de les Corts Catalanes, 184 – 08039 Barcelona
933 940 540
www.flomy.com
www.leti.com


Outmine®ALLERGY THERAPEUTICS IBÉRICA SL.
Joan XXIII, 15 – 08950 Esplugues de Llobregat
900 314 268
www.allergytherapeutics.es