Consells útils

Recomanacions per als pacients al·lèrgics al pol·len


Què és l'al·lèrgia al pol·len?


El pol·len és el "polsim" format per grans microscòpics que representen els elements reproductors masculins d'arbres i plantes. La seva missió és fecundar la part femenina de la flor per formar posteriorment el fruit i les llavors.


Reaccions al·lèrgiques.


El pol·len és transportat per l'aire i respirat, produint en les persones al·lèrgiques diferents símptomes:


·Nasals: esternuts, picor, mucositat i taponament.


·Oculars: picor, llagrimeig i envermelliment.


·Bronquials: ofec, tos i xiulets (asma).


·Cutanis: picor i inflamació.


Quan hi ha major concentració de pol·len?


L'al·lèrgia al pol·len es produeix només en determinades èpoques de l'any, depenent del tipus de pol·len, la regió geogràfica i el clima.


·Dia sec i assolellat: Durant el període de pol·linització, les concentracions de pol·len augmenten els dies secs i assolellats i disminueixen amb la pluja o el fred.


·Matí i vespre: Els majors concentracions solen detectar-se pels matins (7-10h) i al vespre.


·Zones rurals: Les concentracions de pol·len solen ser menors a les ciutats que a les zones rurals. No obstant això, les turbulències creades a les ciutats pel trànsit i/o el vent a través dels carrers, poden augmentar l'exposició als grans de pol·len.


Consells útils.


·Calendari i recompte: Conèixer l'època de pol·linització i el recompte de pòl·lens als quals s'és al·lèrgic. Aconsellem consultar la Xarxa Aerobiológica de Catalunya.


·Aire lliure: Evitar sortir a l’aire lliure i al camp els dies de màxima pol·linització o dies de fort vent. Evitar tallar la gespa o estirar-s’hi.


·Llar: Si es disposa d'aire condicionat a la casa és convenient utilitzar-lo. Realitzar polvoritzacions amb aigua freda a les habitacions. Mantenir les finestres de casa tancades durant les hores de sol.


·Cotxe: Dur les finestres del cotxe tancades i utilitzar l'aire condicionat.


·Protecció: Utilitzar ulleres de protecció en l'època pol·línica sobretot si es pateix conjuntivitis.


·Cofactors: Mentre duri la pol·linització serà més sensible a altres estímuls com ara: laca, tabac, insecticida, perfum, contaminació i esforç físic.


Mapa pol·línic Catalunya.