Consells útils

Anisakis

- L´anisakis és un cuc que parasita a molts peixos.

- L´home és un hoste accidental de la larva d’anisakis, després de la ingesta de peix parasitat quan es pren cru (dessalats, fumats, en vinagre) o poc cuinat.

- La larva s’elimina, normalment, de forma espontània per la femta.

- Algunes persones, després de la ingesta y parasitació per l’anisakis, desenvolupen al·lèrgia a aquest cuc, patint quadres cutanis (urticària i angioedema) i de vegades també quadres gastrointestinals (dolor abdominal, vòmits…).

- Les persones al·lèrgiques a l’anisakis toleren la ingesta de peix no contaminat.

- Els peixos y cefalòpodes que amb major freqüència poden estar parasitats per l’anisakis són:

. Abadejo (bacallà)
. Sardina
. Arengada
. Calamar
. Bacallà
. Sorell
. Bonítol
. Lluç
. Verat
. Llúcera
. Seitó
. Salmó

CONSELLS ÚTILS

- Evitar la ingesta de peix cru o poc cuinat:

. seitó en vinagre
. dessalats
. sushi
. fumats
. sushimi
. peix en escabetx
. ceviches
. carpaccio

- Es recomana el consum de peix congelat a alta mar o ultracongelat.

- Sotmetre el peix a congelació a -20ºC durant un mínim de 72 h.

- Cuinar el peix a temperatures superiors a 60ºC (el peix a la planxa sol resultar insuficient).

- Consumir preferentment las cues de peixos grans.

- Evitar les àrees del ventre, properes al aparell digestiu del peix.


Bibliografia:

- Pelta R., Gandolfo M. Guia de Alergia para Residentes y Atención Primaria (ed. Díaz de Santos S.A.) .

- Brasó Aznar J.V., Jorro Martínez G. Manual de Alergia Clínica (ed. Masson)