Temes d'interès

PICADES D´INSECTES

PRECAUCIONS GENERALS

· Les picades d’abelles i vespes son més freqüentes en jardins, zones de flors i arbres fruiters. S’ha d’extremar la precaució en aquests llocs.

· Vestir robes de colors clars i màniga llarga, evitant colors i estampats vius.

· No usar perfums ni cosmètics d’ olor intens.

· Viatjar amb les finestretes del cotxe tancades.

· No caminar descalços a l’ aire lliure.

· Aplicar repel·lents mitja hora després del protector solar. Rentar-se les mans després de la seva aplicació. No usar més de dos vegades al dia.

· Són repel·lents naturals: la olor de l’ alfàbrega, els geranis i l’ eucaliptus, encara que menys efectius.MOSQUITS

· Acostumen a aparèixer al final de la tarda en llocs humits i càlids (aigües estancades, rius...). La seva picadura produeix granets de mida variable amb un punt aixecat al centre.

· Prevenció: usar màniga llarga, fixar els pantalons amb mitjons, aplicar repel·lents, evitar les hores de màxim risc i utilitzar mosquiteres per a dormir.


ABELLES I VESPES

· La seva picada provoca granets o faves acompanyats d’ inflamació. Les abelles deixen el fibló clavat a la pell i s’ha d’ extreure el mes aviat possible sense oprimir per a no buidar el seu contingut.

· Prevenció: les persones al·lèrgiques a la seva picada han de portar sempre adrenalina autoinjectable (Adreject) per a administrar-la en cas de picada.


GARRAPATES

· Es troben en animals de sang calenta i en prats d’ herbes seques. S’adhereixen a la pell i xuclen la sang.

· Prevenció: desparasitar els animals de companyia, protegir la pell amb roba i utilitzar sabates tancades en zones boscoses. S’han d’extreure del cos amb unes pinces.


PUSSES i FORMIGUES

· La seva picada produeix picor i vermellor de pell.

· Prevenció: son difícils d’ evitar, en cas de picada netejar la ferida, aplicar fred i alguna crema antiinflamatòria.


ARANYES

· Viuen en zones humides i fosques i no acostumen a ser perilloses en el nostre país.

· Prevenció: en cas de picades netejar la ferida, aplicar fred i alguna crema antiinflamatòria. En cas de picada per “viuda negra” o “taràntula” s’haurà d’anar a un centre sanitari.


ESCORPINS

· Viuen en zones seques i pedregoses, acostumen a amagar-se sota les pedres, robes, butxaques o sabates. La picada produeix una zona vermella i dura i, a vegades, nàusees, vòmits i espasmes musculars.

· En cas de picada s’ha d’anar el mes aviat possible a un centre sanitari.