Temes d'interès

COTXES ANTIAL·LÈRGICS

Les empreses constructores d’automòbils estan desenvolupant, en els darrers anys, cotxes equipats amb materials pensats especialment per a les persones al·lèrgiques.

Els sistemes de climatització son un dels elements dels cotxes que mes ha evolucionat en aquest sentit, ja que, en la actualitat, quasibé tots els models de cert nivell estan dotats amb filtres de partícules, un sistema efectiu que impedeix que el pol·len penetri en l’ habitacle.

Més endavant, probablement, es podria adoptar massivament els sensors electrònics, emprats per algunes marques de luxe que tanquen els conductes de ventilació al detectar que l’ aire exterior conté alts índexs de contaminació.

Però la investigació de la industria automobilística sobre les al·lèrgies incideix també en el terreny cutani, no només el respiratori. Així, s’ analitza qualsevol peça a fi d’evitar que es pugui produir reaccions indesitjades, tant per inhalació com per el contacte amb les mans. Alguns derivats del làtex o el níquel tendeixen a ser eliminats per complert de les zones susceptibles de ser tocades (tapisseria, volant, cinturons de seguretat…) i es sotmeten els cotxes a temperatures extremes (120º C) per a garantir que no es generen males olors i que no es produiran efectes nocius sobre pulmons, ulls i pell dels usuaris.

El gran camp de batalla son les emissions dels motors, especialment els de gasoil, que tenen partícules microscòpiques contaminants que s’ adhereixen al pol·len vegetal i potencien la seva incidència sobre els al·lèrgens. En aquest sentit s’està treballant per a rebaixar la incidència sobre el medi ambient dels tubs de escapament.