Temes d'interès

MOSQUIT TIGRE

novetats

El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie invasora d’origen asiàtic, des d’allà s’ha expandit per Europa i Amèrica degut al transport de mercaderies (pneumàtics usats) i també, en algun cas, a través del comerç del bambú de la sort empaquetat amb aigua.

Va aparèixer per primer cop a Europa el 1979 a Albània. Van seguir Itàlia (1991), i després França, l´ex-Iugoeslàvia, Bèlgica, Hongria, Holanda, Suïssa, Grècia... i Espanya, l’any 2004, en què el Consell Comarcal del Baix Llobregat el va trobar a Sant Cugat del Vallès. La Direcció General de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya ha elaborat un estudi durant l’any 2006 on ha constatat la presència de colònies de mosquit tigre a 26 municipis de Catalunya. Alguns d’aquests municipis afectats pel mosquit tigre són Cerdanyola, Barcelona, Gavà, Castelldefels, Hospitalet de Llobregat i Vilanova i la Geltrú.

COM ÉS?

És un mosquit de la família dels culícids, de color molt fosc, quasi negre, amb unes bandes característiques de color blanc platejat a les potes i una ratlla blanca al dors que baixa des del cap fins el tòrax. La seva mida oscil·la entre els 2 i els 10 mm.

Les larves són aquàtiques com les de tots els mosquits.

Els ous no són visibles a l’ull nu i completen la metamorfosis en set dies. Per a pondre els ous les femelles han de picar perquè necessiten la sang com a aliment per fer-los.

EL SEU HABITAT

Els agrada la vegetació baixa, als jardins no s’estan als espais oberts sinó a zones embardissades, bosques i humides.

S’ha adaptat molt bé a nous territoris, colonitzant nous hàbitats i posa’n els ous a petites masses d’aigua artificials estancades i tancades que els recorda el seu hàbitat original, com bidons, gerros, plats de testos, cubells o altres tipus de recipients.

Es poden trobar:

· Recipients diversos més o menys abandonats
· Desguàs de pati o de piscina
· Objectes d’ús habitual
· Plantes d’exterior amb aigua
· Forats d’arbre
· Safates i altres elements de jardineria
· Testos abandonats
· Sistemes de drenatge de les teulades
· Bidons
· Estructures rurals de gestió de l’aigua
· Subsòls inundats
· Piscines, en condicions molt concretes
· Plat sota test

EL SEU COMPORTAMENT

Els mosquits no són fàcils de veure, són de vol molt àgil i que s’amaguen típicament a les parts ombrívoles de bardisses.

És actiu sobretot de dia, a primera hora del matí i abans de fer-se de nit.

La seva activitat és principalment a l’exterior de les cases, tot i que també hi entra.

Es mouen a prop del terra, per això trobem picades bàsicament a les cames, i tenen un radi de vol i d’acció relativament curt (uns 400 metres del lloc de cria com a màxim).

Les femelles d’aquesta espècie produeixen molèsties provocades per l’eleva’t nombre de picades, molt més doloroses que les dels mosquits autòctons, les quals els proporcionen aliments per al desenvolupament dels ous. Els mosquits mascles no piquen, es contén-te’n amb nèctar de flors.

En països tropicals i subtropicals poden ser vectors de diferents tipus de virus com els que produeixen el dengue, la febre groga o la febre del Nil. Ni a Catalunya ni a Europa s’ha detectat que hagi actuat com a vector de cap malaltia.

El període de màxima activitat és des de l’estiu fins la tardor, entre desembre i abril aproximadament els mosquits desapareixen, perquè el fred només permet la supervivència dels ous.

PREVENCIÓ

El més efectiu per controlar la proliferació del mosquit tigre és evitar la posta d’ous i el creixement de les seves larves aquàtiques, eliminant els punts d’aigua on poden créixer.

L’acció més eficaç per controlar la plaga és contra les larves i no contra els mosquits adults.

També resulta eficaç instal·lar teles mosquiteres a finestres, portes i altres obertures per evitar que entrin dins la llar.

La millor manera de prevenir les picades és mitjança-me’n mètodes mecànics utilitzant roba de màniga llarga i pantalons llargs.

Algunes mesures preventives són les següents:

· Buidar o posar boca avall qualsevol recipient de l’exterior que pugui acumular aigua com joguines, cendrers, gerros, galledes, ... Si trobem larves en un recipient només cal abocar l’aigua a terra, les larves moriran al poc temps.
· Treure els plats de sota els testos i, si no és possible, buidar-los sovint per evitar que l’aigua s’acumuli.
· Buidar els safareigs exteriors i els receptacles d’aigua de pluja setmanalment.
· Es receptacles d’aigua que no es puguin treure, com pous, cisternes, tancs o barrils d’aigua, s’han de cobrir amb tela mosquitera espessa.
· Evitar acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguàs.
· Cobrir forats i depressions del terreny on s’hi pugui acumular aigua.
· Buidar periòdicament les piscines de plàstic inflables o similars. Si no es fan servir és millor retirar-les.
· Canviar setmanalment l’aigua de les plantes que viuen en aigua.
· Canviar setmanalment l’aigua dels plats dels animals domèstics.

COM PREVENIR-NE LES PICADES

- Si us piquen els mosquits, podeu utilitzar repel·lents.
- Limiteu-ne l’ús a les activitats que hagueu de fer a l’exterior.
- Mireu d’evitar aquest tipus de repel·lents en nens molt petits. No poseu el repel·lent a les mans del nen, ja que aquest es pot portar les mans a la boca o als ulls. En general, no l’apliqueu a la cara i quan entreu a casa netegeu bé, amb aigua i sabó, la pell i la roba que hi hagi estat en contacte, ja que se n’ha d’evitar l’exposició continuada. Si presenteu algun tipus de reacció a la pell, renteu-vos bé la zona amb aigua i sabó i consulteu el vostre metge.

Què podem fer davant les picades

- Renteu-vos i desinfecteu bé la zona de la picada.
- Si us pica molt podeu aplicar algun producte per la coïssor.
- Si teniu una reacció molt forta consulteu el vostre metge.
- Heu de tenir en compte que les picades de mosquit tigre persistissin durant bastants dies i són molt molestes.
Per més informació consulteu:

www.gencat.net
www.sitges.cat
www.mosquitigre.org
http://es.wikipedia.orgMés informació: