Temes d'interès

LA VESPA ARRIBA AL VALLÈS

novetats

S’han descobert nius de vespa asiàtica al Vallès occidental. El Departament d’Agricultura té activat un protocol amb el sector apícola per fer front a aquesta esècie, i s’han instal·lat més de 300 paranys per detectar-la i reduir els danys a les explotacions apícoles.

Agents rurals van destruir el dia 17 d’octubre amb èxit un niu de vespes situat als afores de Caldes de Montbui (Vallès Oriental), i també han detectat exemplars a Vacarisses (Vallès Occidental).

El Departament d’Agricultura té activat un protocol amb el sector apícola per fer front a la vespa asiàtica, i s’han instal·lat des de la primavera més de 300 paranys per detectar-la i reduir els danys a les explotacions apícoles.

L’insecte no representa un risc addicional per a les persones, però sí que comporta pèrdues per al sector apícola català.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha confirmat la presència de vespa velutina a totes dues comarques del Vallès. Concretament, s’han localitzat exemplars d’aquesta espècie invasora al municipi de Varicasses i un niu a Caldes de Montbui.

Els mecanismes de lluita són molt limitats i d’una baixa eficiència. En països on fa anys que pateixen la presència de l’espècie com ara França, l’actuació es centra a seguir-ne l’expansió, controlar els nius problemàtics i instal·lar paranys de captura en eixams d’abelles que pateixen atacs. A Catalunya, tenint en compte que som en la fase inicial de l’expansió, les actuacions previstes són bàsicament la informació, la formació i divulgació, la detecció de l’espècie i un protocol de captures en explotacions agrícoles. Tot i la dificultat de combatre-la, els esforços del Departament d’Agricultira i del sector apícola es concentren ara en actuar conjuntament per minimitzar-ne els efectes més perjudicials.

Quan es detecta la presència de vespa velutina, el Departament Agrícola instal·la 5 paranys per explotació agrícola afectada. En el període de juliol a octubre, es fa exclusivament a prop de les explotacions apícoles que rebin atacs i també on s’hagin detectat nius l’any anterior en un radi d’1 quilòmetre. En aquest període, s’actua sobre les obreres que poden capturar abelles de la mel per alimentar les larves de vespa asiàtica.