Temes d'interès

Primer cas de diftèria des de 1987 en un nen no vacunat

Consell General d'Infermeria

Un nen de 6 anys d'Olot (Girona) és el primer cas de diftèria confirmat a Espanya des de 1987. El menor, ingressat en estat greu, intubat i amb ventilació assistida a la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, no havia rebut la vacuna que prevé aquesta malaltia infecciosa per decisió dels seus pares.


La diftèria és una malaltia molt contagiosa produïda pel bacteri Corynebacterium diphtheriae, especialment agressiva amb menors de cinc anys i ancians, i que es transmet a través de les vies respiratòries, principalment per tos i esternuts.


La malaltia inflama les vies aèries altes --fosas nasals, amígdales, faringe i laringe--, el que desencadena en dificultats respiratòries, que se sumen a altres símptomes, com febre, mal de cap i inflamació dels òrgans genitals i les conjuntives.
A més, pot presentar la formació d'una membrana que se situa a la faringe i que sagna amb facilitat, així com complicacions cardíaques i renals. Resulta mortal en el 3-5% dels casos.


Vacuna molt efectiva


Al nostre país no es detectava cap cas d'aquesta malaltia des de 1987, ja que hi ha una vacuna que la prevé. Per Mercedes Gómez del Pulgar, del gabinet d'estudis del Consell General d'Infermeria "encara que a Espanya la vacunació no és obligatòria, la vacuna de la diftèria està inclosa en el calendari vacunal de totes les comunitats autònomes i la seva efectivitat està més que demostrada científicament" . "Em sembla trist que el fet de no vacunar un nen d'una malaltia per a la qual hi ha prevenció, doni lloc al fet que aquest nen es trobi en una situació de gravetat i que el seu entorn estigui exposat a aquesta malaltia", ha afegit en declaracions a Diarioenfermero.es.


Segons la seva opinió, "tenir a la població adequadament vacunada, i especialment als nens, que són els més vulnerables, és la millor mesura preventiva de nivell primari que es pot adoptar i aquest és un missatge que, com a professionals d'infermeria, no podem ni hem d'obviar ".


Així, el comitè assessor de vacunes de l'Associació Espanyola de Pediatria es recomana "la vacunació de tots els nens contra la diftèria, seguint els calendaris de vacunació sistemàtica de les comunitats autònomes espanyoles on resideixin. En arribar a l'adolescència, els que hagin seguit el calendari, hauran rebut 6 dosis de vacuna enfront de la diftèria, que van incloses en diferents vacunes combinades ".


De fet, "està inclosa en la vacuna hexavalent i la pentavalent que s'administren en el primer i segon any de vida, amb pautes 2, 4, 6 i 15-18 mesos, i també forma part del preparat trivalent dels 4- 6 anys (Tdpa / DTPa). Així mateix, està incorporada a la vacuna de reforç dels adolescents, juntament amb el component del tètanus i en ocasions també amb el de la tos ferina (Td / Tdpa) ". De manera que no està comercialitzada com a vacuna individual que es pugui adquirir per separat.


"La vacuna està inclosa en el calendari sistemàtic i es recomana de forma generalitzada perquè és molt efectiva", ha explicat a Europa Press l'epidemiòleg de l'Hospital Clínic de Barcelona, ​​Antoni Trilla, que ha destacat que la decisió d'aplicar la vacuna recau en els pares. "La vacunació va molt bé i protegeix fins a l'edat adulta", ha concretat, per la qual cosa es recomana dosi de record cada deu anys a partir dels 18, una pauta que s'havia anat descuidant perquè la malaltia es creia eradicada.


De fet, aquest expert considera que prop d'un 10% de la població catalana no està correctament vacunada, "bé sigui per al·lèrgia, per pautes incompletes o per decisió pròpia", com el cas del petit afectat, que en no estar protegit contra la bacteri s'ha contagiat amb facilitat. Així, "podria fer que algun adult que hagi estat en contacte amb el nen s'hagi contagiat", per la qual cosa Trilla recomana a qualsevol persona que pugui sospitar que ho comuniqui a les autoritats sanitàries.


A Espanya no es detectava cap cas de diftèria des de 1987, "i és un bacteri que circula poc pels països de l'entorn espanyol, sent Rússia el més proper" i d'on sembla que podria procedir el subjecte que hauria encomanat al nen. De fet, des de l'Agència de Salut Pública de Catalunya "s'estan coordinació les mesures de control adequades, consistents en l'administració de la medicació preventiva i el reforç de la vacunació per evitar l'aparició de la malaltia en les persones que han mantingut contacte estret amb el pacient ".


Tractament


"Quan el bacteri entra al cos i es desenvolupa, actua com un verí, que intoxica l'afectat", ha concretat Trilla. Un cop contret la malaltia és necessària l'administració d'antibiòtics per suprimir la infecció, i de l'antitoxina diftérica per neutralitzar els efectes de les toxines de bacteris. Aquest tractament específic, inexistent en el nostre entorn proper, ha arribat procedent de Rússia, enviat pel Govern rus per avió, en valisa diplomàtica, després que el Ministeri de Sanitat llancés un avís internacional per tractar d'aconseguir en el menor temps possible aquest fàrmac .


El període d'incubació de la diftèria és d'entre dos i set dies: el nen va arribar dijous a Urgències de l'Hospital d'Olot, tot i que els símptomes havien començat el 25 de maig i no va ser fins divendres que li van fer proves específiques: els resultats van confirmar que estava afectat pel bacteri de la diftèria i el dissabte va ser traslladat a la Vall d'Hebron, on dimarts es va iniciar el tractament específic per a aquesta malaltia.

Gemma Romero