Temes d'interès

Al·lèrgia a aliments

L'al·lèrgia a aliments és una reacció immunològica que es produeix en alguns individus prèviament sensibilitzats, i per provocar-la hi pot haver prou amb la ingesta de molt poca quantitat de l'aliment.

Manifestacions de l'al·lèrgia alimentària:

L'al·lèrgia alimentària es pot manifestar afectant a un o diversos òrgans i provocant diversos símptomes:

  • Digestius:

o Envermelliment de la faringe, edema i tumefacció, amb sensació de cremor, coïssor i picor a causa del contacte immediat de l'aliment amb la cavitat bucal.

o Halitosi: possible manifestació d'al·lèrgia alimentària a proteïnes de llet de vaca.

o Llengua geogràfica: pot ser un signe més d'al·lèrgia alimentària.

o Apareixen nàusees, dolor abdominal i diarrees quan l'aliment arriba a l'intestí.

  • Cutanis:

o Els més freqüents són: urticària i / o angioedema, després de la ingesta de l'aliment.

o Urticària de contacte: lesió en forma de pàpula i eritema als 15-30 minuts després del contacte de l'aliment amb la pell sana.

o Dermatitis atòpica: procés inflamatori de la pell que es relaciona amb l'al·lèrgia alimentària en el 20% dels nens.

  • Respiratoris: són causats per la inhalació de partícules volàtils de l'aliment cuit o cru, que poden provocar des rinitis i / o conjuntivitis i tos, fins episodis d'asma.

Al·lèrgia a les proteïnes de la llet de vaca:

L'al·lèrgia a les proteïnes de la llet de vaca és la més freqüent en la infància. Es presenta en els primers mesos de vida i és molt rara en adults. Els nadons alimentats amb llet materna tenen un percentatge menor d'al·lèrgia a aquestes proteïnes, de manera que cal insistir en la importància de la lactància materna.

La llet de vaca conté més de 25 proteïnes diferents, però les més al·lèrgiques són les proteïnes solubles entre les que es troben:

  • Beta lactoglobulina
  • Alfa lactoalbúmina
  • Caseïna
  • Seroalbúmina

La betalactoglobulina no existeix en la llet humana. La seva proteïna persisteix després de la digestió i s'absorbeix a través de la mucosa intestinal. Es troba en la llet materna en quantitats mínimes a causa dels lactis que ingereix la mare; aquestes mínimes quantitats amb les responsables d'un major nombre de sensibilitzacions en el lactant.

Tractament:

Excloure de la dieta la llet de vaca.

S'utilitzen com a substituts derivats de la soja i hidrolitzats de proteïnes de vaca.

Prevenció: mantenir la lactància materna durant un temps prolongat.

Dieta d'exclusió:

Eliminar la llet de vaca i tots els seus derivats lactis: iogurt, formatge, flam, quallada, mantega, nata, crema de llet, arròs amb llet, alguns caramels.

Es troben proteïnes de llet de vaca a caseïnats de sodi, de calci, potàssics, magnèsics, hidrolitzat proteic, H4511, H4512, lactoalbúmina, lactoglobulina, lactosa, àcid làctic.

També poden contenir-les el pa de Viena, de motlle o de fleca.

Cal llegir detingudament les etiquetes i informar-se de la composició en el lloc habitual de la compra ja que les proteïnes làctiques poden estar ocultes en molts aliments elaborats.