Temes d'interès

Al·lèrgia a l'ou

L'al·lèrgia a l'ou és la causa més freqüent d'al·lèrgia a aliments en nens després de la llet. La seva introducció a la dieta sol ser al voltant de l'any de vida i és llavors quan apareixen els símptomes, que poden ser molt variats: des de picor, inflor i envermelliment de la boca i llavis o parpelles, fins urticària local o generalitzada. També pot presentar símptomes digestius.

Els seus símptomes es presenten per ingestió o contacte. La reacció pot aparèixer amb la primera exposició, per sensibilització intraúter, contactes inadvertits... La part de l'ou que sol ser més alergènica és la clara, perquè té més contingut proteic, tot i que hi ha pacients que tenen al·lèrgia exclusiva al rovell, tolerant la clara.

Els al·lèrgens majors de la clara són: ovoalbúmina i ovomucoide, parcialment termostables (mantenen la immunogenicitat després de 20 minuts de bullir), de manera que l'ou cuit és menys al·lergènic. L’ovomucoide és la proteïna més al·lergènica de la clara causa de la seva major resistència a la calor.

Algunes vacunes es preparen amb embrió de pollastre, això pot causar reaccions al·lèrgiques en alguns pacients sensibilitzats a l'ou. També s'ha descrit d'activitats creuades entre plomes d'aus i ou, això vol dir que el pacient al·lèrgic a l'ou presenta símptomes en contacte amb plomes. A aquest fenomen se li denomina Síndrome d'al·lèrgia a plomes. De vegades es pot presentar una sensibilització a la carn de pollastre encara que és molt poc freqüent.

Tractament:

El tractament indicat és la dieta exempta d'ou. Cal eliminar de la dieta l'ou i els aliments que continguin ou o derivats.

L'ou o les seves proteïnes es poden trobar com a aliment ocult en altres aliments i també en cosmètics. S'empra sobretot en productes de rebosteria i salses, pastes, carns fredes, embotits, etc. L'albúmina de l'ou s'utilitza per aclarir vins, cafès, liofilitzats i consumeixes.

Cal controlar i llegir detingudament l'etiquetatge:

· Productes de pastisseria, dolços, magdalenes, pastissos, galetes, gelats, batuts, torrons, flams, cremes, caramels.

· Cobertura brillant de productes de pastisseria i galetes.

· Salses (maionesa), gelatines, margarines, succedanis d'ou.

· Embotits, salsitxes, patés.

· Pasta a l'ou, arrebossats.

· Determinats vins.

· Simplesse (substitut de greix a base d'ou o llet)

Etiquetatge de proteïnes de l'ou:

· Albúmina

· Coagulant

· Emulsionant

· Globulina

· Lecitina (tret que indiqui que és de soja).

· Livetina

· Lisozima

· Ovoalbúmina, ovomucoide, ovovitelina, vitel·lina o E-161b (luteïna, pigment groc)

L'evolució dels pacients al·lèrgics a l'ou sol ser favorable. El 50% dels nens tolera l'ou als 2-3 anys el primer episodi. Segons van creixent van tolerant.