Media

Les malalties al·lèrgiques afecten ja al 25% de la població

L'al·lèrgia al pol·len afecta ja a 8 milions de persones sent Extremadura i Andalusia les comunitats més afectades aquesta primavera, seguides de les ciutats de Barcelona i Madrid. Com a dada addicional, les principals al·lèrgies primaverals són a les gramínies, olivera i plàtan d'ombra segons dades de la Societat Espanyola d'Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC).

Les malalties al·lèrgiques afecten ja al 25% de la població i en edat infantil aquest percentatge ascendeix fins al 30%. A més, els estudis parlen que en 10 anys podran afectar la meitat dels espanyols. Encara que hi ha al·lèrgies que viuen amb nosaltres tot l'any, l'arribada de la primavera fa tremolar especialment als que pateixen al·lèrgia al pol·len, els quals s'exposen a diferents tipus d'al·lèrgens depenent d'on resideixin.

"La rinoconjuntivitis al·lèrgica i l'asma bronquial són les principals malalties produïdes per l'al·lèrgia, explica el Dr. Alfons Malet i Casajuana, Director Mèdic del Centre d'Al·lergologia Al·lergo Centre de Barcelona, ​​ex membre de la Comissió Nacional d'Al·lergologia i de Top Doctors"

Tipus d'al·lèrgies per comunitats: parietària a la costa, cereals a l'interior

En ambdues altiplans i, en particular, a Extremadura, es pateixen els pòl·lens de les gramínies salvatges, encara que aquests pòl·lens es poden trobar gairebé en qualsevol província d'interior. A Andalusia, sobretot Jaén, es pateix l'al·lèrgia a l'olivera que també està present, encara que en menor mesura, a Extremadura, Castella-la Manxa i Madrid. A les àrees de Castella-la Manxa i Aragó trobem al·lèrgies al pol·len de la Salsola (arbustos) que es troba en sòls àrids. En tot el vessant mediterrani dels al·lèrgics pateixen el pol·len de parietària (una mala herba de la família de les ortigues) ia Galícia i àrees del vessant cantàbric al·lèrgia al pol·len del bedoll.

Les al·lèrgies a les zones urbanes

Cada vegada és més rellevant l'al·lèrgia a altres pòl·lens en les àrees urbanes. En grans ciutats com Madrid i Barcelona creix l'al·lèrgia al pol·len del plàtan d'ombra, molt comú en parcs i jardins. A les zones residencials augmenta l'al·lèrgia al pol·len de les cupressàcies (xiprers i arizòniques) que són conreades com arbres de passeig o com tanques als jardins.

"En el primer trimestre de l'any destaca la pol·linització de les cupressàcies, es continua en març-abril amb la del plàtan d'ombra, després al maig-juny amb la de les gramínies solapant amb un petit retard amb la de l'olivera o altres oleàcies com l'olivereta al juliol ", afegeix l'al·lergòleg Alfons Malet i Casajuana. "Habitualment els pacients estan polisensibilizados a dos o més d'aquests o altres pòl·lens".

Consells per a suportar i evitar l'al·lèrgia:

  • Identificar tots els al·lèrgens que poden afectar-nos.
  • Minimitzar la nostra exposició a ells, evitant els jardins, parcs i camps.
  • Propiciar el drenatge de partícules al·lergèniques de l'organisme, a través de rentats d'ulls i nas freqüents.
  • Beure molta aigua.
  • Realitzar exercicis de respiració profunda en entorns lliures de pòl·lens que ens ajudin a renovar l'aire dels pulmons.

És important acudir a l'especialista mèdic per controlar les malalties i reaccions produïdes per l'al·lèrgia i realitzar-se controls periòdics per detectar nous al·lèrgens que puguin afectar-nos.